Národný Žrebčín opäť na Grüne Woche v Berlíne

Aj na 73. ročníku medzinárodného veľtrhu „Grüne Woche“ v Berlíne nechýbal Národný žrebčín Topoľčianky. Bola to už jeho druhá účasť na tomto podujatí, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie akcie v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva a záhradníctva.
 
Internationale Grüne Woche (IGW), označené aj ako „veľké javisko pre národnú a medzinárodnú agrárnu politiku“, prebiehalo od 18. do 27. januára 2008. Od roku 1926 sa táto výstava konala 73-krát. Výstavisko pod rozhlasovým vysielačom v Berlíne sa rozprestiera na približne 115 000 m2 s 26 výstavnými halami. Tento rok prišlo do Berlína 1610 vystavovateľov z 52 krajín a okolo 425 000 návštevníkov, ktorí tu utratili 44 miliónov eur. Aj teraz poctili IGW svojou návštevou mnohí významní nemeckí a zahraniční štátnici.

Tento rok bol ale Národný žrebčín Topoľčianky bohužial jediný zástupca Slovenskej republiky. Je to veľká škoda, keďže zastúpenie tu mali aj oveľa zaostalejšie a menšie štáty ako je Slovensko. Pritom chváliť sa je čím – slovenské pivá, vína, bryndzové halušky...

Hájiť česť našej republiky zostalo teda na lipicánoch z Topoľčianok, ktoré boli špeciálne vyžiadané pre program v hale 25, ktorá už tradične patrí koňom, hovädziemu dobytku a iným hospodárskym zvieratám. Organizátori už poznali výkony týchto koní z minulého roku a priali si, aby vystupovali trikrát denne, z toho dvakrát v hlavnom programe a raz pri výnimočných predstaveniach, ako napríklad pre Berlínsku veterinárnu univerzitu, alebo pre významných predstaviteľov nemeckého bankovníctva.

Obľúbené kone cisárovnej Sisi – tak boli lipicány predstavované moderátormi programu – sa predviedli v štvorylke a klasickej jazdeckej škole. Týmito predstaveniami si získali priazeň divákov, čo sa potom odrazilo aj v návštevnosti stánku Národného žrebčína na výstavisku. Odtiaľ si ľudia odniesli množstvo informácií o žrebčíne a poniektorí aj konečne zistili, kde sa Slovensko nachádza.

Jazdci a kone z Topoľčianok dostali mnoho pozvánok na ďalšie nemecké podujatia spojené s koňmi a aj veľa účastníkov Grüne Woche prejavilo záujem navštíviť náš žrebčín a možno sa aj zúčastniť na ním organizovaných akciách.

Ostáva len dúfať, že budúci rok sa v termíne 16. 1. až 25. 1. 2009 Slovensko predstaví v Berlíne so širším spektrom svojich špecifík ako tento rok.   

Autor: Veronika Lomnická

 

 


Vytlačiť   E-mail