Pohľad na chovateľskú sezónu v roku 2006

10. januára sa na pôde Národného žrebčína uskutočnilo potvrdzovanie výberov (licencií) plemenným žrebcov na Slovensku v spolupráci so ZCHKS – družstvo.

 

Národný žrebčín potvrdil na chovateľskú sezónu 2007 výber:

  1. a) pre 25 arabských plemenníkov
  2. b) 7 lipicanských plemenníkov
  3. c) 8 huculských plemenníkov v zemskom chove.

            Súčasťou stretnutia bola aj informácia o uplynulej pripúšťacej sezóne 2006, chovateľskej sezóne 2007, podmienky výberu mladých žrebcov a informácia o vedení plemenárskej dokumentácie na pripúšťacích staniciach.

Narodené žriebätá

 

V bohatej chovateľskej sezóne 2006 NŽ Topoľčianky, š.p. ako gestor tradičných plemien koní Shagya arab, hucul, lipican a arabský plnokrvník na žiadosť majiteľov kobýl zaregistroval 98 narodených žriebät.

Z toho:

  1. a) 27 shagya arabských žriebät
  2. b) 10 arabských plnokrvných žriebät
  3. c) 29 lipicanských žriebät
  4. d) 32 huculských žriebät

Sezónu 2006 z pohľadu zemského chovu môžeme hodnotiť ako „rekordnú“. V histórii NŽ Topoľčianky od roku 1998 bolo v tomto roku zaregistrovaných 98 žriebät, čo predstavuje nárast oproti roku 2003 (44 zaregistrovaných žriebät) o 122 %. Podľa tabuľky 2 vidieť, že po stagnácii chovu v roku 2003, kedy bolo zaregistrovaných len 44 žriebät, a prorokoval sa stav poklesu tradičných plemien v zemskom chove, nastal pravý opak. Enormný každoročný nárast sledujeme takmer vo všetkých tradičných plemenách.

Do popredia sa po dlhoročnom vedení počtu zaregistrovaných arabských žriebät začínajú dostávať plemená hucul a lipican. U araba sledujeme mierny pokles, resp. stagnáciu v počte zapísaných plemenných kobýl. Svedčí o tom aj stúpajúci počet nových kobýl, zapísaných do zemských plemenných kníh (tabuľka 1). Do zemských plemenných kníh bolo v roku 2006 zapísaných 32 kobýl (tabuľka 1).

Tabuľka 1:

 Počty zapísaných plemenných kobýl do zemských plemenných kníh

PLEMENO

ROK

2005

2006

Lipican

5

12

Hucul

9

11

Shagya arab

20

5

Arabský plnokrvník

8

4

            SPOLU

43

32

Tabuľka 2:

 Počty registrovaných žriebät podľa plemien v jednotlivých ročníkoch

 

Plemeno/rok

Počty zaregistrovaných žriebät

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

HUCUL

31

18

18

19

11

20

16

32

LIPICAN

23

22

8

9

10

18

25

29

ARAB

(shagya+Or 1/1)

15

27

36

33

23

40

42

37

SPOLU

69

67

62

61

44

78

83

98

 

 

Skúšky výkonnosti koní

 

Dôležitú úlohu v chove koní zohrávajú skúšky výkonnosti, ktoré poskytujú chovateľovi objektívne informácie o úžitkových vlastnostiach testovaného materiálu. Ich výsledok je často rozhodujúcim kritériom pre zaradenie koní do plemenitby a nenahraditeľným dokladom na odhad plemennej hodnoty otcov podľa výkonnosti potomkov.

            V Slovenskej republike sa skúšky výkonnosti koní organizujú podľa doposiaľ platnej normy STN 46 6310 „Plemenné kone“. Kone ich absolvujú len jedenkrát za život a preto by skúšky výkonnosti mali byť objektívne a dôsledné.

            Pre zvyšovanie kvalitatívnej úrovne v našom chove koní by bolo optimálne,                 keby bola čo najširšia populácia podrobená skúškam výkonnosti, a to predovšetkým v zemskom chove. V šľachtiteľských chovoch sú skúšky výkonnosti samozrejmosťou.

            Veľmi pozitívne výsledky vidíme v testácii prostredníctvom skúšok výkonnosti u plemena lipican v slovenskom zemskom chove. Naďalej však  zaostávajú skúšky výkonnosti arabských a huculských kobýl. V roku 2006 skúšky výkonnosti absolvovalo na Slovensku spolu 25 koní (tabuľka 3). Z toho 10 zo zemského chovu a 15 z Národného žrebčína Topoľčianky. S počtom zaradených kobýl a kobýl po skúškach výkonnosti teda vyplýva, že 50% kobýl plemena lipican zaradených do plemenitby absolvuje skúšky výkonnosti. U ostatných plemien v zemskom chove skúšky absentujú.

           

Ostatné kobyly v zemskom chove sú zatriedené podľa predpisov platných štatútov PK na základe typu, pohlavného výrazu, exteriéru a mechaniky pohybu (krok, klus) s prihliadnutím na pôvod predvedených kobýl. Tu treba upozorniť chovateľov, že samičí materiál predovšetkým u shagya arabských kobýl zaradených do plemenitby zaostáva za bežným priemerom, vytráca sa typ a predovšetkým krása, ušľachtilosť a machanika pohybu v zemskom chove. Je potrebné sa zamyslieť nad ďalším postupom v chove shagya araba v zemskom chove.

            Nesprávne zvolenou cestou je aj import plemenného materiálu (prevažne kobýl), aj keď by mohol znamenať posilnenie výberovej základne, rozšírenie variability znakov a vlastností s cieľom zamedzenia príbuzenskej plemenitby. Nie je tomu tak. Importované chovné kobyly zaostávajú minimálne triedou za ostatnými. Apelujeme preto na chovateľov, aby dôsledne zvážili a neprenáhlili sa v importe chovného materiálu.

  Tabuľka 3:

Počty koní, ktoré absolvovali skúšky výkonnosti na Slovensku v roku 2006

Plemeno

Národný žrebčín Topoľčianky

Zemský chov

kobyly

žrebce

kobyly

žrebce

LIPICAN

4

4

6

0

HUCUL

0

0

0

1

Or 1/1

1

0

0

2

Shagya arab

4

2

0

1

SPOLU

9

6

6

4

            V súvislosti s podporou chovu koní prostredníctvom „Plánu rozvoja vidieka“ požiadali chovatelia tradičných plemien  Národný žrebčín o vystavenie potvrdenia o zápise kobýl do PK na základe splnenia požiadaviek podľa platných štatútov PK pre jednotlivé plemená.  Národný žrebčín Topoľčianky vyhovel všetkým žiadostiam a v roku 2006 boli vystavené 4 potvrdenia pre chovateľov v zemskom chove zapojených do projektu „Plánu rozvoja vidieka“.

Plemenné žrebce

 

            V roku 2006 bolo v zemskom chove licentovaných a zaradených žrebcov od súkromných majiteľov:

  1. a) 10 shagya arabských plemenníkov
  2. b) 12 arabských plnokrvných plemenníkov
  3. c) 7 lipicanských plemenníkov
  4. d) 5 huculských plemenníkov.

V Národnom žrebčíne bolo licentovaných:

  1. e) 7 shagya arabských plemenníkov v prirodzenej plemenitbe, 2 v inseminácii
  2. f) 1 arabský plnokrvný plemenník v prirodzenej plemenitbe, 2 v inseminácii
  3. g) 5 lipicanských plemenníkov v prirodzenej plemenitbe, 1 v inseminácii
  4. h) 6 huculských plemenníkov v prirodzenej plemenitbe, 1 v inseminácii.

Situácia v počte plemenných žrebcov v jednotlivých plemenách je priaznivá čo sa týka kvality, vekovej štruktúry, geografického rozloženia plemenníkov a ich kmeňového, resp. líniového zastúpenia.

Tak isto aj NŽ Topoľčianky poskytuje chovateľom širokú možnosť výberu plemenníkov génových zdrojov v príbuzenskej plemenitbe a inseminácii. Inseminácia v zemskom chove je naďalej veľmi málo využívaná. Len 12 % žriebät zaregistrovaných v roku 2006 sa  narodilo z inseminácie.

Zaujímavosťou je, že len 5% z kobýl vo vlastníctve súkromných chovateľov využilo možnosť inseminovať, resp. pripustiť svoje chovné kobyly zahraničnými plemenníkmi. Jedná sa o 2 lipicanské kobyly a 3 kobyly plemena shagya arab.

V roku 2007 čaká Národný žrebčín vydanie plemenných kníh a kompletizácia údajov predovšetkým u arabských plnokrvných kobýl podľa platného štatútu z roku 2006, ako aj plánované chovateľské stretnutia v Topoľčiankach za účelom vyššej informovanosti, vzdelanosti chovateľov, čo by malo viesť k zvýšenému genetického pokroku vo všetkých populáciách, ktorých plemenné knihy Národný žrebčín ako gestor vedie.

V uvedenom duchu sa nieslo aj zasadnutie rád plemenných kníh. Prvý chovateľský seminár v Topoľčiankach pre majiteľov koní génových zdrojov: lipican, hucul a shagya arab je plánovaný na 5.4.2007.

 


Vytlačiť   E-mail