Parkúrové Majstrovstvá SR a Aegon Cup

Národný žrebčín Topoľčianky sa opäť blysol vynikajúcou organizáciou pretekov, ktoré vo všetkých jazdcoch vzbudzujú rešpekt.

Sú totiž výsledným snažením sezóny a po nazdbieraných triumfoch doma i v zahraničí sa kone i jazdci mohli predviesť na najvyššej úrovni. Otváracími skákaniami začal program trojdňových pretekov (21. – 23. júla), ktoré napokon vyvrcholili majstrovskými titulmi, pochádzajúcimi z dvojkolových napínavých súťaží. Zároveň sa konal aj seriál SSP Aegon Cup, ktorého predposledné kolá pred augustovým Grand Prix už načrtávajú predbežné poradie na prvých priečkach (aktuálne poradie po 8 juniorských a ml. jazdcov a po 6 seniorských kolách nájdete v tabuľke).
Majstrovský titul v kategórii mužov tento rok neputoval minuloročnému víťazovi Jurajovi Hanulayovi, ale excelentnou jazdou v súťaži T si zlatú medailu vybojoval čistým rozoskakovaním Marián Štangel v sedle Athletic Star (KMD Šamorín). Jedna chyba v rozoskakovaní posunula na druhú priečku Roberta Pála s Cabanom (RPS Team BA) a Dušan Sabo si vynikajúcim skákaním Titana R.S. (RS Team BA), ale uzavretým kruhom a penalizáciou za čas vybojoval bronz. Majstrovskú súťaž maldých koní vyhral Peter Mackovjak (Mackovjak Spišská N. Ves) a Camaro Z, druhí skončili Marián Štangel a Belmondo, tretí Zdeno Kuchár a Cento.
Dvojkolová súťaž S + skrátené ST rozhodla o majsterke v kategórii žien. Suverénne sa ňou stala Monika Noskovičová s L-Chamonix, ktorá porazila Janu Slávikovú s Remedy a dlhoročnú obhajkyňu titulu Moniku Štangelovú v sedle Parca.
Zaujímavé bolo aj majstrovské zápolenie mladých jazdcov, kde napínavé rozoskakovanie rozhodlo o víťazovi Broňovi Chudybovi v sedle Felicitas, striebro si vybojovala Sandra Kállayová v sedle Lennon´s Boya a bronz napokon patril Monike Ciganovej s Careful.
Súťaže družstiev a ich výsledky sa dajú nazvať bratislavským útokom. Víťaznými družstvami boli ex-aequo vďaka rovnakému počtu bodov (8) bratislavské kvarteto BA I v zložení František Pál (Colbert), Robert Pál (Caravalos Z), Sandra Kállayová (Lennon´s Boy) a Peter Baričič (Táncosno) a družstvo Bratislava II – Jozef Wild (Camelita), Marián Štangel (Belmondo), Monika Štangelová (Parco) a Bronislav Chudyba (Felicitas). Bronz putoval družstvu Slávia STU Bratislava – Monika Noskovičová (Nobelis), Andrea Tkáčová (Liquid Color), Zuzana Mikušová (Levanta) a Jana Sláviková (Remedy). Na ďalších miestach sa umiestnili družstvá Západoslovenskej oblasti, Výchdoslovenskej oblasti I, Bratislavy III a Východoslovenslej II.


Na svoje dojmy sme sa opýtali riaditeľa NŽ Topoľčianky, Ing. Michala Horného:
„Priebeh Majstrovstiev Slovenska bol poznačený veľkými horúčavami, čo sa prejavilo nielen na jazdcoch ale aj na koňoch. Rozpis súťaží bol dosť zložitý, ale snažili sme sa maximálne prispôsobiť požiadavkám spoluorganizátorov – SJF, Aegon Cupu a kritériám Slovenského skokového pohára. Som presvedčený, že v konečnom dôsledku celé podujatie prebehlo na vysokej úrovni a patrí v tomto roku medzi najvydarenejšie v parkúrovom športe na Slovensku. Jednotlivé súťaže boli veľmi dobre obsadené a výkony vôbec nezaostávali za štandardom, naopak mnohí jazdci a kone podali jeden z najlepších svojich výkonov. Tieto preteky určite prispeli k zvýšeniu úrovne parkúrov na Slovensku , ako aj k nominácii jazdcov a koní na tohtoročný vrchol sezóny – Grand Prix Bratislava CSIO."
Prebehla organizácia pretekov podľa Vašich predstáv?
„Myslím, že všetky topoľčianske podujatia si získali už určitú visačku kvality a ani tieto majstrovstvá neboli po organizačnej, športovej a spoločenskej stránke výnimkou. Veľký dôraz sme kládli predovšetkým na vytvorenie čo najlepších podmienok pre kone a jazdcov. Mám na mysli ustajnenie koní, kolbisko, prekážky, opracovisko, parkovisko a celú infraštruktúru. Organizačný a výkonný tím pracoval s obrovským nasadením a okrem menších nedostatkov, ktoré sa vyskytujú pri organizovaní veľkých podujatí všade, bola zo strany hlavného organizátora odvedená zodpovedná a svedomitá práca. Odmenou je na naše pomery každodenná vysoká návštevnosť podujatia ako aj skutočnosť, že viac ako tisícka divákov vydržala do konca pretekov a spontánnym potleskom odmenila výkony všetkých jazdcov.“


Výsledky:


Otv. skákanie (130 cm):

1. Broňo Chudyba – Felicitas, 2. Vilo Naštický - Fórum, 3. Dušan Sabo – Titan RS;
 

L (120 cm):

1. Mária Hagarová – Telma, 2. Robert Pál (Etna), 3. Igor Šulek – Sting;
 

ST + Aegon Cup seniorov:

1. Marián Štangel – Athletic Star, 2. Igor Šulek – Daria, 3. Robert Pál – Cabano;
L (120 cm): 1. Martin Folkmer – Citta, 2. Igor Yakusha – Luks Class, 3. Lucia Hubnerová – Sonet;
T + Aegon Cup seniorov: 1. Dušan Sabo – Titan RS, 2. Monika Štangelová – Lux Ass, 3. Vojtech Vida – Queen Land.


AEGON CUP - Priebežné poradie

Seniori (po 6. Kole)

1. Štangel Marián 71 b
3. Štangelová Monika 66 b
3. Šulek Igor 61 b
4. Mackovjak Peter 56 b
5. Vida Vojtech 46 b
6. Naštický Viliam ml. 45 b
7. Sabó Dušan 42 b
8. Hanulay Juraj 40 b
9. Pál Róbert 39 b
10. Kuchár Zdeno 37 b

Juiori + ml. jazdci (po 8.kole)

1.Noskovičová Monika 73 b
2.Ciganová Veronika 69 b
3.Chudyba Bronislav 63 b
4.Cigan Ján ml. 62 b
5.Ciganová Monika 58 b
6.Kállayová Sandra 54 b
7.Folkmer Martin 36 b
8.Sokolová Barbora 30 b
9.Kuchár Tomáš 29 b
10.Kopecká Viktória 16 b

Autor: Michaela Hollá


Vytlačiť   E-mail