Szilvásvárad už tradične s účasťou NŽ Topoľčianky

Národný žrebčín Topoľčianky, š.p. pokračoval počas dní 20.- 23.7.2006 vo svojom „lipicánskom turné“ po Maďarsku. Tentoraz sme brali o koňa viac, pretože Miroslav Matuška sa zúčastnil tamojších vozatajských pretekov so svojim jednozáprahom.

 

V Szilvásvárade sa nachádza žrebčín preslávený chovom lipicána a je to cítiť v každom kúte dediny. Všade nájdete stopu po tomto ušľachtilom plemene. Reštaurácia, hotel, múzeum, takmer všetko je zasvätené koňom. Okrem toho okolie patrí aj medzi obľúbené turistické oblasti s krásnou prírodou a čistým potokom. Na zemi nenájdete žiaden papierik, pretože na takom mieste by bol hriech odhodiť ho.

Od piatku do nedele prebiehali záprahové preteky. V prvý deň sa náš reprezentant umiestnil na siedmom mieste kvôli ťažkostiam s kočom. Počas ďalších dní si však svoju pozíciu zlepšoval a druhé miesto v nedeľňajšom parkúre ho vynieslo na celkové tretie miesto spomedzi desiatich jednozáprahov. Závodili aj dvoj a štvorzáprahy. Medzi nimi sme videli kone z topoľčianskeho chovu, ktoré zapriahal úradujúci majster sveta Lazár. S ich pomocou vyhral kategóriu štvorzáprahov. V Maďarsku je vozatajstvo takmer národným športom  a preto nečudo, že sme sa predierali davom ako u nás na hokeji, keď sme chceli vidieť na prekážky v maratóne.

Sobotňajší nočný galaprogram sa nezaobišiel bez našej štvorylky. Publikum a atmosféra boli ako na štadióne, kde športovci predvádzajú vrcholné výkony a umelé osvetlenie v noci všetky tieto pocity ešte umocňovali. Okrem nás sa predstavili jazdci s andalúzkymi koňmi. číkoši, žrebčín Lipica s prvkami klasickej drezúry a mnohí ďalší. Diváci mali čo sledovať až do polnoci.

Možno povedať, že reprezentácia sa opäť vydarila a Topoľčianky sa vďaka lipicánom znova zviditeľnili a opäť si upevnili pozíciu lídra v chove viac ako štyristoročného plemena.     


Vytlačiť   E-mail