František Held 65–ročný

Významného životného jubilea sa  6. februára 2006 dožil džokej František Held, rodák z Častej. V súčasnosti žije v Topoľčiankach a spomína na časy, keď v Topoľčiankach v rokoch 1957 – 1958 začínal v jazdeckej škole ako budúci jazdec a chovateľ koní.

 

Jeho vtedajší spolužiaci, ako napr. Alakša, Haspra, Kňazík boli neskôr významnými osobnosťami v jazdeckom a dostihovom dianí. On sám ako talentovaný jazdec bol vybraný do špeciálneho učilišťa vo Veľkej Chuchli, kde sa vyučil za jazdca z povolania. Po absolvovaní školy pôsobil ako dostihový jazdec na ŠM Hubice a po vojenčine v roku 1962 odišiel s hubickými koňmi do PP Šamorín. Z plemenárskeho podniku Šamorín jeho kroky viedli na Moravu. V krátkom období pôsobil v Štátnom plemenárskom majetku Vítkov. Tak ako to často u dostihových profesionálov chodí  - dostihy „behal“ aj v Tlumačove. Najpodstatnejšie výsledky však zaznamenal v Slušoviciach, v tom čase vychýrenom JZD.

Ako dostihový jazdec sa zameriaval na prekážkové dostihy. Titul džokeja dosiahol v Slušoviciach za 50-e  víťazstvo v prekážkových dostihoch. Môže sa popýšiť bohatou kariérou, ktorú by mu závidel nejeden adept a milovník dostihového športu - 101 víťazstiev na prekážkach, 8 na rovine a 1 v sulke - hovorí za všetko.

Váži si každé víťazstvo, ale aj prehry bez ktorých by turf nebol tým správnym adrenalínovým športom, avšak najčastejšie spomína na  2. miesto v steeple chase v Kolíne nad Rýnom z roku 1969 s koňom Metrans  ( Masis – Metelka) a na tri víťazstvá v rámcových dostihoch v Pardubiciach pri Veľkej Pardubickej. V samotnej Veľkej Pardubickej nikdy neštartoval, i keď si v Tlumačove pripravoval  známeho Limita (Wiesenkle – Laguna), no jeho vlastné zranenie  štart prekazilo. Po odchode Františka Helda z Tlumačova odišiel Limit do Albertovca.  „Vo Veľkej Pardubickej potom zvíťazil s jazdcom Františkom Zobalom. Aj taký je život.“ povzdychne si vždy usmiaty džokej.

Po skončení dostihovej činnosti nastúpil na úspešnú trénersku dráhu v Slušoviciach a jeho zverenec Beller  (Le Loup Garou - Berezina) vyhral v roku 1978  Československé derby.

Písal sa rok 1984, kedy nastúpil ako tréner v Plemenárskom  podniku Topoľčianky. Tu trénoval dnes už známe dostihové legendy: Zbojníka, Kabalu, Zorničku, Valtína, Večerku a ďalšie, s ktorými dosiahol radu víťazstiev.

Jeho syn Roman pokračoval v otcových šľapajach ako úspešný dostihový jazdec.

František Held  je na dôchodku a  so svojou rodinou žije v Topoľčiankach, koňom zostal verný doposiaľ.

Do ďalších rokov mu prajeme veľa zdravia a životného elánu.

Spolupracovníci Národného žrebčína, š.p. Topoľčianky

 


Vytlačiť   E-mail