Veľký Konský Deň v Národnom žrebčíne “ Topoľčianky“ š.p.

Veľký Konský Deň v Národnom žrebčíne “ Topoľčianky“ š.p.   Dňa 8. apríla 2017 sa v priestoroch Národného žrebčína konal už štvrtý ročník Veľkého konského dňa. Cieľom tohto podujatia bolo predovšetkým spropagovať chov koní na Slovensku a podporiť chovateľov v súkromnom sektore a dopriať im možnosť finálnej realizácie produktov ich chovateľskej práce. Napriek tomu, že v dnešnej dobe je na Slovensku evidovaných približne 15 000 koní, v porovnaní s okolitými krajinami  patríme z chovateľského hľadiska medzi tie najmenšie. Národný žrebčín poskytol svoje priestory chovateľom zo Slovenska, aby dostali príležitosť sústrediť svoje kone na jednom mieste, diskutovať o kúpe či predaji, plemenitbe, výžive ale aj o veterinárnych problémoch.

Read More

 

   Brány žrebčína sa pre všetkých návštevníkov otvorili o desiatej hodine ráno. Okrem chovateľov si na svoje  prišli aj tí, ktorí hľadali kone vhodné do jazdeckého športu, či už išlo o záprahy, drezúru, parkúr, vytrvalostné jazdenie, ale i tí, ktorí hľadali nového člena rodiny v podobe spoľahlivého koňa na rekreačné účely.
 
   V dopoludňajších hodinách sa predstavili kone rôznych plemien predvádzaných na ruke. Za odborného komentovania a podávania zaujímavých informácií v podaní vedúceho plemennej knihy a marketingu Ing. Emila Kovalčíka, PhD. si všetci prítomní mohli utvoriť konkrétnejšiu predstavu o pôvode, stupni výcviku a  možnostiach využitia predvádzaných koní. Následne bola záujemcom o kúpu koňa dopriata pauza, ktorú využili na bližšie zoznámenie sa s koňom ktorého si vybrali. Kone si záujemcovia prezreli priamo v boxe a so záujmom diskutovali s vystavovateľmi a chovateľmi. V popoludňajších hodinách boli kone predvádzané vo voľnosti i pod sedlom. Kupujúci tak získal ucelený obraz o chodoch, prijazdenosti ale i charaktere vybraného koňa.
 

Vytlačiť   E-mail