UNIKÁTNY EXEMPLÁR HISTORICKÉHO KUPÉ PRVÉHO PREZIDENTA ČSR ČAKÁ REKONŠTRUKCIA

UNIKÁTNY EXEMPLÁR HISTORICKÉHO KUPÉ PRVÉHO PREZIDENTA ČSR ČAKÁ REKONŠTRUKCIA   V septembri tohto roku si spoločne pripomenieme 80-te výročie úmrtia prvého Československého prezidenta T.G. Masaryka. V Topoľčiankach, ktoré sa stali počas jeho pôsobenia v úrade prezidenta jeho letným sídlom, zanechal nezmazateľné stopy.
 
   Artefakty pripomínajúce túto významnú osobnosť národného a politického života v našej histórii nájdeme v Zámku Topoľčianky, ale aj v hipologickej expozícii Národného žrebčína „Topoľčianky“, š.p. Okrem osobného vyzuváku, ktorý je signovaný iniciálkami prezidenta si pozornosť získal aj jeho osobný kočiar. Kupé, ktorým sa pravidelne vozieval z vlakovej stanice v Zlatých Moravciach až do Topoľčianok podstúpi kompletnú rekonštrukciu. Kočiar už poznačil zub času, a vzhľadom na zachovanie jeho pôvodnej podoby aj pre budúce generácie, sa vedenie Národného žrebčína rozhodlo pre jeho kompletnú rekonštrukciu.
 
   Kupé bude rekonštruovať renomovaná poľská firma, pri zachovaní pôvodných technologických postupov a materiálov, aké sa používali v minulosti.
 
   Podľa vyjadrení poľských odborníkov by premiéra zrekonštruovaného kupé mala byť zrealizovaná v Topoľčiankach do konca septembra tohto roku.


Vytlačiť   E-mail