Víťaz Svetového pohára štvorzáprahov 2016 IJsbrand Chardon zapriaha lipicany z Topoľčianok

Víťaz Svetového pohára štvorzáprahov 2016 IJsbrand Chardon zapriaha lipicany z Topoľčianok

IJsbrand Chardon sa narodil 2.januára 1961 v Holandsku. V svetovom záprahovom športe patrí medzi legendy. Je to štvornásobný majster sveta a teraz už trojnásobný víťaz Svetového pohára v štvorzáprahoch.

7.februára 2016 sa konalo finále svetového pohára štvorzáprahov vo francúzskom Bordeaux. Tvrdý boj o prvenstvo prebiehal medzi minuloročným víťazom Boydom Exellom z Austrálie a Holanďanmi Ijsbrandom Chardonom a Koos de Rondem.  Po nesmierne napínavom súboji nakoniec zvíťazil Ijsbrand Chardon, ktorý od roku 2009 zapriaha len lipicanov. Vo svojej stajni má dva lipicany z chovu Národného žrebčína – Maestoso X-30 Magus a Maestoso X-28 Fegyenc. Chardon dal prednosť lipicanom pred holandskými teplokrvnými koňmi KWPN hlavne kvôli ich rýchlosti a obratnosti, čo je nevyhnutnosť predovšetkým v halových súťažiach. Súčasťou jeho tímu je aj jeho syn Bram Chardon, ktorý pravdepodobne bude pokračovať v otcových šľapajach  a čoskoro ho uvidíme na medzinárodnej záprahovej scéne.

Prinášame Vám zaujímavý rozhovor s  velikánom svetového záprahového športu, s IJsbrandom Chardonom:

V roku 2009 ste sa rozhodli vymeniť holandských teplokrvníkov KWPN za lipicanov. Ako hodnotíte s odstupom času toto rozhodnutie? Ako sa Vám s lipicanmi pracuje a ako hodnotíte ich charakter a zdravotnú odolnosť?

V roku 2009 sme zistili, že naše vtedajšie kone pre halové súťaže jednoducho neboli dostatočne rýchle. Priamo na pretekoch v Štuttgarte sme kúpili štvorku lipicanov od maďarského záprahára Jozefa Dobrovitza. Hlavným dôvodom tejto kúpy bola ich rýchlosť a pracovné nasadenie, s ich charakterom sme vtedy nemali žiadne skúsenosti. Samozrejme po poslednom víťazstve svetového pohára v Bordeaux hodnotím toto rozhodnutie veľmi pozitívne. Prvých pár rokov to nebolo jednoduché, rýchlosť mali kone výbornú, ale bolo ťažké získať ten správny pocit a prerobiť ich tak trošku na náš systém. Zistili sme, že nemôžeme mať nad nimi 100% kontrolu, že ich občas jednoducho musíme nechať ísť a dôverovať im. Počas tých niekoľkých rokov našej práce s lipicanmi musím povedať, že charakter rovnako ako zdravie majú veľmi dobré. Nikdy sa nevzdávajú, vždy sú ochotní pracovať a veľmi ľahko sa dokážu preorientovať z plnej rýchlosti v záprahu na kľudné a vyrovnané kone pod sedlom v jazdeckej škole. Okrem vírusu, ktorý chytili v Bordeaux pred pár rokmi neboli nikdy choré. Sú to veľmi odolné a silné kone.

V poslednom období Vám víťazstvo svetového pohára vždy tesne uniklo. V roku 2015 to bolo tretie miesto, v roku 2014 ste sa rozhodli neriskovať zdravie koní a odstúpili ste vo finále už kvôli spomínanému vírusu. V roku 2013 to bolo tiež tretie miesto a v roku 2012 druhé. Aké boli Vaše pocity keď ste si uvedomili svoje víťazstvo, zvlášť po tak napínavom boji s Boydom Exellom a svojím krajanom Kos De Rondem?

Bol to absolútne neuveriteľný pocit. Presne ako ste povedala, boli sme blízko už toľkokrát. Každý rok sme mali pocit, že by sme mohli vyhrať, no nestalo sa tak, až doteraz. Bolo veľmi dôležité nevzdať sa, veriť vo svoj tím a stále pracovať na zlepšení počas tých rokov. Mal som pocit, že každým rokom rozumiem lipicanom lepšie a lepšie. V tréningu boli neuveriteľní a po víťazstve v Londýne sme boli presvedčení, že je možné aby sme dosiahli celkové víťazstvo. Na začiatku roka sme v čele záprahu mali jedného mladého menej skúseného koňa, ale v priebehu sezóny sme sa vrátili k pôvodnému skúsenému. Mal som z toho lepší pocit a hlavne viac istoty. Tieto predné kone sú trénované v čele už sedem rokov čo určite prispelo k celkovému víťazstvu.

Ako sa správali Vaše kone počas finále?

Ako som povedal, rozhodol som sa dopredu zapriahnuť skúsené kone, ktoré mám už od začiatku, a boli lepšie ako kedykoľvek predtým. V Bordeaux boli v úžasnej forme. Na rovných líniách bol Boyd Exell rýchlejší, ale v prekážkach sme boli lepší my. Mohol som kone nechať ísť plnou rýchlosťou a bez chýb. Len ich nechať ísť! Kone boli sebaisté a plné sily, ľahko sa mi točili a výborne reagovali. Všetky tie tvrdé tréningy s cieľom postupného zlepšovania sa sme zúročili vo finále. S Magusom (Maestoso X-30 z chovu NŽT, pozn.prekl.) a Fellesom vzadu som sa mohol plne sústrediť na predné kone. Presne vedeli čo majú robiť, ako sa vyhnúť chybám, ale pri tom stále ťahať a bojovať o víťazstvo. Dali zo seba všetko a preto som bol nesmierne šťastný.

Udržiavať kone v top forme nie je jednoduchá záležitosť. Prezradíte ako s nimi pracujete v tréningu počas sezóny aj mimo nej?

Počas leta ich viac menej nechávam v jazdeckej škole. Tí lepší jazdci ich drezúrne jazdia a udržiavajú v kondícii. Na outdoorových súťažiach ich používame len v maratóne a v parkúre. Ako štvorzáprah absolvujú shows a sústredenia. Pred začiatkom halovej sezóny ich začneme zapriahať do štvorky tak dvakrát do týždňa a keď začne sezóna tak 3-4 krát do týždňa. Ostatné dni sa jazdia pod sedlom. Tiež ich zapriahame do jednotky alebo dvojky, aby sa dalo pracovať na ich individuálnom zlepšení. Každé ráno chodia do kolotoča a keď je dobré počasie tak strávia jeden a pol až dve hodiny vo výbehu. S týmito koňmi takmer vôbec nepotrebujeme veterinárne kontroly. Sú úplne zdravé.

Koľko koní máte v stajni? Rysujú sa nejaké nové talenty do budúcnosti?

Naša spoločnosť má vyše 100 koní. 40 je v jazdeckej škole a 35 je súkromných. Zvyšok sú záprahové kone a kone pre všestrannú spôsobilosť. Pre outdoorové súťaže máme skúsenú štvorku plus nejaké rezervné kone a jednu mladú štvorku, s ktorou pracuje môj syn Bram. Lipicanov, ktorých používame na halové preteky je osem, ale niektorí z nich už majú pokročilejší vek a preto sa teraz dosť orientujeme na hľadanie nových talentov. V tejto súvislosti plánujeme aj návštevu Vášho žrebčína v Topoľčiankach, nakoľko kone z Vášho chovu sa nám veľmi osvedčili.

Uprednostňujete kúpu mladých koní bez výcviku alebo koní, ktoré už majú nejaké preteky za sebou?

Nemusia to byť nevyhnutne kone zo skúsenosťami zo súťaží, ale je to pre nás jednoduchšie keď majú základný výcvik, teda sú obsadnuté a vedia ťahať. Ak sú kone dlho trénované jednou osobou, môže byť pre ne náročné zvyknúť si na iného záprahára s inou rukou a iným citom. Takže niekedy je lepšie mať menej skúseného koňa a tým pádom si ľahšie a rýchlejšie zvykne na náš spôsob zapriahania. Do budúcnosti by sme určite chceli kúpiť 3-4 mladé lipicany a postupne si ich sami pripraviť. Ak by sme hľadali kone do nasledovnej sezóny, tak musia mať aspoň šesť rokov a musia vedieť ťahať.

Aký je Váš plán do budúcnosti? Určite budete chcieť obhájiť víťazstvo vo svetovom pohári aj v nasledovnej sezóne. Kde všade plánujete štartovať?

Budúcu sezónu sú našim hlavným cieľom Majstrovstvá sveta štvoriek v Brede ( Holandsko). Tie sa konajú na prelome augusta a septembra 2016. S outdoorovou štvorkou plánujeme štartovať v Horste (NED), Windsore (GBR), Aachene (GER) a v Nebaniciach (CZE). Po MS v Brede sa opäť zameriame na lipicanov a Svetový pohár aby sme obhájili naše víťazstvo vo finále v Göthenborgu 2017.

Ďakujem veľmi pekne za zaujímavý rozhovor. Držím palce, aby Vám všetky plány a ciele vyšli podľa Vašich predstáv.
Autor textu: NŽT
foto: IJsbrand Chardon, Eric Knoll

Vytlačiť   E-mail