AKÝ BOL ROK 2013 V NÁRODNOM ŽREBČÍNE “TOPOĽČIANKY“ š.p.

AKÝ BOL ROK 2013 V NÁRODNOM ŽREBČÍNE “TOPOĽČIANKY“ š.p.    Tak ako každý rok, tak aj ten uplynulý bol pre kone a zamestnancov Národného žrebčína plný chovateľských, reprezentačných ale i športových podujatí. Výnimočný bol tým, že sa niesol v znamení zatiaľ najvýznamnejšieho jazdeckého športového podujatia v histórii Slovenska – Majstrovstiev sveta v dvojzáprahoch. Národný žrebčín navštívilo v uplynulom roku viac ako 60 000 návštevníkov z domova i zo zahraničia. Čo rezonovalo počas uplynulej sezóny?
 
EQUITANA
   V marci 2013 Národný žrebčín Topoľčianky prijal pozvanie Európskej asociácie štátnych žrebčínov (ESSA), ktorej je členom a stal sa súčasťou tandemovej štvorylky prezentovanej na jednom z najväčších jazdeckých veľtrhov na svete – EQUITANA 2013.
Čísla hovoria samé za seba. 201 000 návštevníkov, 1000 koní štyridsiatich rôznych plemien, od Shetlandských poníkov až po Belgické ťažné kone a 850 vystavovateľov. Návštevníci si vskutku prišli na svoje.

   Okrem prezentácie tradičných plemien, ako je lipican a hucul, Národný žrebčín Topoľčianky propagoval aj Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch, ktoré sa konali 28.8.-1.9.2013 v Topoľčiankach. V informačnom stánku mohli záujemcovia dostať všetky potrebné informácie ohľadom pripravovaného podujatia. Zároveň boli všetci prítomní pozvaní na toto vrcholové podujatie záprahovej sezóny počas krátkej exhibície lipicanského dvojzáprahu v hlavnej aréne.

CHOVATEĽSKÝ SEMINÁR
   Apríl je mesiacom, kedy sa v Národnom žrebčíne Topoľčianky stretáva široká chovateľská verejnosť na tradičnom chovateľskom seminári. Súčasťou seminára bola odborná prednáška o stave genetických zdrojov v zemskom chove, diskusia s vedením Národného žrebčína a prehliadka chovateľských objektov s predvedením a predstavením všetkých plemenných žrebcov zaradených do plemenitby v roku 2013.

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ
   Stalo sa to už tradíciou, že 1. mája Národný žrebčín v Topoľčiankach pravidelne otvára svoje brány pre širokú verejnosť a priaznivcov jazdeckého športu. Nebolo tomu inak ani tento rok. Týmto divácky veľmi atraktívnym a žiadaným podujatím sa v Národnom žrebčíne oficiálne otvorila turistická, chovateľská a športová sezóna 2013. Krásne letné počasie prilákalo vyše 15 000 návštevníkov. Zabezpečením bohatého programu s veľkým množstvom sprievodných podujatí vyjadril Národný žrebčín opäť vďaku všetkým svojim priaznivcom.

ZRAZ VETERÁNOV V NÁRODNOM ŽREBČÍNE
   Už po niekoľkýkrát sa stal Národný žrebčín Topoľčianky, š. p. hostiteľom zaujímavého podujatia, akým je zraz veteránov. Krásne počasie doprialo nielen majiteľom  svojich krásnych historických vozidiel, ale aj návštevníkom, ktorých nebolo málo.
   Medzi vystavenými vozidlami nechýbali ani sajdky, autobus či dokonca nákladné vozidlo. Zo značiek sa predstavili Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Tatra, Škoda, Volkswagen, Simca či Praga. Atmosféru podujatia dotvorili aj samotní vystavovatelia, ktorí boli oblečení v dobových kostýmoch.

DEŇ KONÍ
   Národný žrebčín sa už po druhýkrát pripojil k organizovaniu celoslovenského dňa koní, ktorý bol stanovený na 1. júna a spája sa s ním aj Medzinárodný deň detí.
Počas tohto dňa boli pre širokú verejnosť otvorené brány aj iných jazdeckých klubov a chovateľských zariadení. Priaznivci týchto ušľachtilých zvierat, akými kone rozhodne sú, mali možnosť objaviť ich krásu a eleganciu, spoznať ich svet a stráviť s nimi jeden krásny deň.
   Narastajúci počet návštevníkov tohto podujatia svedčí o ich spokojnosti  a o záujme o dianie v  Národnom žrebčíne. Dúfame, že každý rok budeme môcť privítať viac a viac návštevníkov.

MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKEJ REPUBLIKY V DREZÚRE
   Národný žrebčín Topoľčianky už niekoľko rokov poskytuje drezúrnym jazdcom výborné podmienky tak po technickej ako aj organizačnej stránke. Nebolo tomu inak ani v uplynulom roku, kedy sa majstrovstiev Slovenska zúčastnil rekordný počet jazdcov a koní. Počas troch júlových dní mali diváci možnosť zhliadnuť v novom obdĺžniku 74 koní v 16-tich súťažiach a neuveriteľných 264 štartov. Rozhodovalo medzinárodne kolégium rozhodcov so Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Slovinska.

MAJSTROVSTVÁ SVETA V DVOJZÁPRAHOCH
   Na prelome augusta a septembra sa v Národnom žrebčíne konalo jedinečné športové podujatie svojho druhu na Slovensku, a to 16-te Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch. Organizačný tím sa na podujatie intenzívne pripravoval niekoľko rokov. Vôbec prvé majstrovstvá sveta v jazdeckej disciplíne na Slovensku priniesli organizátorovi, Národnému žrebčínu Topoľčianky, ale i Slovenskej republike mnoho pozitívneho. Zveľadil sa aj majetok štátu, zrekonštruovala sa dostihová dráha a celý areál, tribúna, rozhodcovská veža, vodovodný systém, nové sociálne zariadenia pre divákov. Vybudovali sa nové maratónske prekážky, osadila sa nová trafostanica.  Z hľadiska bezpečnosti sa upravil vjazd do dostihového areálu, spevnili sa príjazdové cesty, upravil sa povrch samotnej dráhy a celého areálu. Národný žrebčín vybudoval v okolitých priestoroch „konské“ mestečko pre viac ako 100 kamiónov a karavanov, ktoré týždeň hostilo špičku svetových záprahových jazdcov a ich tímov. Slovensko sa športovo zviditeľnilo.
   Pre mnohých návštevníkov to bol neopakovateľný zážitok, o čom svedčí aj fakt, že viac ako 20 000 divákov si prišlo pozrieť zápolenie špičky sveta v záprahovom športe počas štyroch súťažných dní tohto veľkolepého podujatia. Otvárací slávnostný ceremoniál aj napriek nepriazni počasia sledovalo takmer 2000 návštevníkov. Tí, ktorí sa nemohli zúčastniť osobne, mali možnosť všetko sledovať cez livestream. Záujem širokej odbornej ale aj laickej verejnosti – sledovať toto podujatie cez internet vysoko prekročil očakávania usporiadateľa. Na vzniknutú situáciu pohotovo reagoval zvýšením kapacity rýchleho prenosu a nerušený priamy prenos sledovalo takmer 50.000 virtuálnych návštevníkov zo 45 krajín sveta. Medzi mnohými aj z krajín ako Japonsko, Čína, Nový Zéland, Irán, Thajsko, Argentína, Brazília či Austrália a Turecko. Najväčší podiel návštevníkov predstavovali zhliadnutia z Maďarska, Slovenska, Rakúska, Českej republiky a Poľska.
   Do Národného žrebčína v Topoľčiankach prišlo „bojovať“  o prestížny titul 73 súťažiacich s 209 koňmi z 23 krajín sveta. O titul majstra sveta v kategórii družstiev  zápolilo až 21 národov! Účasť v Topoľčiankach je doposiaľ najvyššia v počte jazdcov, tímov ale i národností. Aj táto rekordná účasť jazdcov svedčí o tom, že podmienky dostihového hipodrómu v Národnom žrebčíne sú plne porovnateľné s okolitými svetovými kolbiskami. Už medzinárodné záprahové preteky CAI* Topoľčianky v roku 2012 upozornili organizátora na obrovský záujem zo strany jazdcov. Prítomnosť mnohých majstrov sveta na pretekoch dala tušiť, že majstri oprát nič nenechávajú na náhodu a Topoľčianky si prišli ako sa hovorí “oťukať“.  Ale vráťme k sa k samotným majstrovstvám sveta.
   Bolo sa na čo pozerať....
   Celkovým víťazom v kategórii družstiev sa stalo Maďarsko, na druhom mieste skončilo Nemecko a bronz si odnieslo Holandsko. V rámci jednotlivcov, novým majstrom sveta sa stal horúci favorit Vilmos Lázár z Maďarska, striebornú medailu získal Sebastian Warneck z Nemecka a bronz si odniesol opäť maďarský reprezentant Zoltán Lázár.
   Slovenskí jazdci vzorne reprezentovali svoju krajinu a za výsledok sa vôbec nemusia hanbiť. Minikrajina v počte dvojzáprahov  dokázala splniť prísne kvalifikačné podmienky, postaviť na štart maximálny počet 4 štartujúcich za krajinu a zostaviť trojčlenné družstvo. V rámci družstiev spomedzi 21 krajín skončili na 11. mieste. V kategórii jednotlivcov si najlepší výsledok odniesol Miroslav Matúška, ktorý skončil na celkovej 21. priečke. Pavol Gašpar obsadil 43. miesto, Pavol Baláž 57. miesto a debutant Jozef Mašír 69. miesto. Ich výsledok je potrebné vnímať veľmi pozitívne aj z pohľadu prípravy. Profesionálne zahraničné tímy s trénermi, veterinármi, terapeutmi a rôznymi špecialistami o ktorých sa nám zatiaľ iba sníva sa intenzívne venovali výlučne príprave koní a jazdcov na rôznych spoločných sústredeniach. Jazdci, ktorí sú zamestnancami Národného žrebčína museli okrem vlastnej prípravy a prípravy zverených koní zvládať aj náročné práce spojené s organizáciou celého podujatia. Počas vyše dvoch mesiacov odviedli obrovský kus práce pri výstavbe prekážok a úprave areálu v pracovnej a hlavne v mimopracovnej dobe.
   Úspechom Slovenska nebola len účasť jazdcov a družstva počas majstrovstiev sveta. Najväčším chovateľským úspechom topoľčianskych chovateľov sa stala prezentácia plemena koní lipican v tejto náročnej športovej disciplíne. Štvrtina koní, ktoré štartovali v Topoľčiankach, boli zástupcovia tohto najstaršieho kultúrneho európskeho  plemena koní. Potešiteľným faktom pre domácich organizátorov je, že z 53 štartujúcich lipicanov až 13 pochádzalo z chovu Národného žrebčína Topoľčianky, š.p. Nie je to zvyčajné, skôr výnimočné aby jeden žrebčín mal takéto vysoké zastúpenie svojich odchovancov na majstrovstvách sveta.  Mená koní narodených v Národnom žrebčíne figurovali na výsledkových listinách majstrov sveta v kategórii jednotlivcov, družstiev i umiestnených. Opäť sa potvrdil fakt, že topoľčianske lipicany sú konkurencieschopné nielen v rangu vlastného plemena. Vynikajúco obstáli aj v konkurencii tzv. moderných športových plemien koní ako KWPN, nemeckých, holandských, francúzskych plemien. Aj to patrí k obligátnym devízam topoľčianskeho chovu s tradíciou, s jasne formulovanými cieľmi a pravidlami.
   Spokojnosť s organizáciou podujatia, ktorá bola vyjadrená jednak samotnými súťažiacimi, šéfmi jednotlivých ekíp ale i FEI činovníkmi, zanecháva dobrý pocit vo všetkých, ktorí na tomto nezvyčajnom projekte tvrdo pracovali celé roky. Národný žrebčín dostal v ostatných mesiacoch stovky ďakovných listov a E-mailov. Osobitne si váži poďakovanie predsedu záprahovej komisie FEI Karolyho Fugliho, v ktorom vyjadril uznanie organizátorom za bezproblémový a zdarný priebeh v poradí 16-tych majstrovstiev sveta, ktoré podľa neho boli po organizačnej a technickej stránke doposiaľ jedny z najlepších. Potešilo aj vyjadrenie samotných majstrov sveta, podľa ktorých podmienky vytvorené organizátorom predstavovali svetovú špičku a nastavili vysokú latku pre usporiadanie 17-tych majstrovstiev sveta v Maďarsku v roku 2015.
   Veľká vďaka za pozitívnu reprezentáciu Slovenska pred celým svetom, patrí celému organizačnému tímu, všetkým zamestnancom Národného žrebčína Topoľčianky, členom Jazdeckého klubu  pri Národnom žrebčíne Topoľčianky, š.p. a tiež dobrovoľníkom, ktorí ochotne pomáhali. Bez ich pracovitosti, entuziazmu, silnej motivácie a zanietenosti by podujatie takéhoto významu nebolo možné uskutočniť. Na organizácii sa aktívne podieľalo viac ako 300 činovníkov. Samozrejme, že  Majstrovstvá sveta by nebolo možné zorganizovať bez finančnej podpory sponzorov, ale predovšetkým bez podpory Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré prevzalo záštitu nad celým podujatím, za čo patrí všetkým úprimná vďaka.

ŠAMPIONÁT MLADÝCH KONÍ
   5. – 6.  októbra si priaznivci parkúrového športu prišli na svoje. Národný žrebčín spolu so Zväzom chovateľov koní usporiadal Šampionát mladých koní všetkých plemien. Počas dvoch dní sledovali diváci 245 štartov v ôsmych súťažiach stupňa  Z až S.

MEDZINÁRODNÉ VYTRVALOSTNÉ PRETEKY
   Slovenská vytrvalostná sezóna sa uzavrela v Národnom žrebčíne Topolčianky medzinárodnými pretekmi a majstrovskou súťažou juniorov. V súťažiach na 60, 80, 85, 120 a 160 km odštartovalo 56 jazdeckých dvojíc zo Slovenska, Česka, Rakúska, Nemecka, Maďarska a Poľska.

UKONČENIE ŠPORTOVEJ SEZÓNY
   Tak ako tradícia káže, vždy tretiu októbrovú sobotu sa Národný žrebčín a Slovenská jazdecká federácia, za účasti mnohých jazdeckých klubov  lúči s uplynulou  športovou sezónou slávnostnou Hubertovou jazdou. Tohtoročných účastníkov privítalo v areáli Národného žrebčína trošku chladné, ale zato slnečné počasie s  romantickým koloritom farieb jesene.
   Na slávnostnom otvorení Hubertovej jazdy pred Zámkom v Topoľčiankach nastúpilo 12 kočov a viac ako tridsiatka jazdcov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Víťazkou Hubertovej jazdy sa stala domáca jazdkyňa Eva Bíroová, ktorá prijala gratulácie priamo od prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

MIKULÁŠ 2013
   Na príchod Mikuláša sa každoročne tešia hlavne tí najmenší. V Národnom žrebčíne bol pre nich pri tejto príležitosti opäť pripravený pôsobivý program, ktorý sa teší veľkej obľube zo strany návštevníkov.
   Za tónov nádhernej hudby a svetelných efektov mohli diváci sledovať vystúpenia lipicanov , huculov a ich jazdcov, ktorí predvádzali divácky atraktívne sadnutie, ľahnutie ale aj náročné cviky Klasickej topoľčianskej školy v duchu romantickej rozprávky. Veľmi pôsobivá bola aj voltížna ukážka, predvedená v tme s blikajúcimi kostýmami cvičencov. Celý príbeh bol umocnený bohatými dobovými kostýmami, ktoré dodali vystúpeniu tú pravú rozprávkovú atmosféru. Na záver nemohol chýbať  krásny koč ťahaný cválajúcimi bielymi lipicanmi, ktorý pôsobivo priviezol samotného Mikuláša a jeho družinu. Tí najmenší recitovali a spievali čo im repertoár stačil a Mikuláš ich bohato odmeňoval.

KLASICKÁ TOPOĽČIANSKA ŠKOLA
   Klasická škola plní predovšetkým reprezentačnú funkciu, nielen na domácej pôde ale aj v zahraničí. Vystúpenia štvorylky a ukážky cvikov klasickej školy sú žiadané pri rôznych príležitostiach ako sú výročia, otvorenia objektov, zahájenia podujatí alebo galaprogramy na rôznych svetových výstavách. Je to propagácia jednej z mnohých činností  Národného žrebčína a zároveň propagácia chovu plemena lipican a jeho všestranného využitia.

   Minuloročná sezóna bola na vystúpenia klasickej školy naozaj bohatá. Napríklad, 24.októbra sa areál historickej jazdiarne Národného žrebčína Topoľčianky zaplnil účastníkmi 18. ročníka TOP AGRO Slovensko a 13. ročníka Najkrajší chotár roka. Viac ako dvesto účastníkov tlieskalo štvorylke, či ukážkam klasickej topoľčianskej školy s lipicanmi. Program v jazdiarni otvorila Soňa Ludvighová, šéfredaktorka časopisu FARMAGAZÍN a vzácnych hostí privítal riaditeľ Národného žrebčína Michal Horný.

Organizátorom tohto prestížneho podujatia bol už tradične Klub poľnohospodárskych novinárov SSN v spolupráci Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) a Unicredit bank. Stovku najlepších firiem agrorezortu v súťaži TOP AGRO vyhodnocuje pravidelne Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Výsledný počet bodov získavajú firmy podľa rentability celkového kapitálu, nákladovosti tržieb a produktivity práce z pridanej hodnoty. Slávnostné odovzdávanie ocenení za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pána Ľubomíra Jahnátka sa uskutočnilo v Zámku Topoľčianky.

   Ani pracovníci firmy Big Dutchman Iternational GmBH neodchádzali z Topoľčianok sklamaní. Okrem tradičného vystúpenia lipicanov tiež navštívili hipologickú expozíciu, v ktorej je sústredených vyše 3000 artefaktov dokumentujúcich činnosť Národného žrebčína.

   Bielemu baletu s lipicanmi tlieskali diváci nielen na pôde Národného žrebčína ale aj počas zákazkových vystúpení, ako napr. na prezentačnej akcii Kia Motors Žilina, na konskom popoludní Slávia Bratislava ale aj predvedeniu pas de deux na oslavách založenia mesta Hlohovec. Svoje miesto  majú naši lipicani aj na medzinárodnom Lipicánskom festivale v Szilvasvarade (HUN). Nechýbali sme ani na poľnohospodárskej výstave Agrokomplex Nitra, alebo Grand Prix Bratislava. Taktiež sa topoľčianski lipicáni zúčastnili slávnostného ceremoniálu pri otvorení CEI v Pezinku.

   Snáď jediné čo nás v uplynulej sezóne 2013 veľmi mrzí je fakt, že v Národnom žrebčíne nebolo možné usporiadať dostihy a voltížne  preteky. Voltížne preteky sa neuskutočnili z termínových dôvodov.  V prípade dostihov bolo nemysliteľné, aby sa v prípravnej fáze majstrovstiev sveta na rovnakej dráhe uskutočnili dostihy. Aj napriek našej enormnej snahe o zorganizovanie dostihov po majstrovstvách sveta nebolo v našich silách dať dráhu do stavu, aby sa mohli konať korektné dostihové zápolenia. Všetkým fanúšikom turfu v Topoľčiankach sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie. Národný žrebčín vynaloží všetko úsilie, aby si v roku 2014 a v ďalších rokoch mohli diváci a návštevníci vychutnať atraktívne dostihy na topoľčianskom hipodróme.

   Záverom je potrebné konštatovať, že Národný žrebčín š.p. si udržal aj v roku 2013 vysokú latku odbornej chovateľskej práce, dôsledne plnil svoju funkciu chovateľského a reprezentačného centra koní na Slovensku.

   Žrebčín otvorí svoje brány opäť 1. mája 2014. Tešíme sa na Vás.

Vytlačiť   E-mail