TOP ŠPORTOVÉ PODUJATIE V ROKU 2013

Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch sa budú konať v Mekke chovu koní na Slovensku, v Topoľčiankach.
TOP ŠPORTOVÉ PODUJATIE V ROKU 2013    TOP ŠPORTOVÉ PODUJATIE V ROKU 2013    TOP ŠPORTOVÉ PODUJATIE V ROKU 2013    TOP ŠPORTOVÉ PODUJATIE V ROKU 2013

Záprahový šport má v Národnom žrebčíne Topoľčianky bohatú históriu. Priekopníkmi tohto jazdeckého odvetvia v bývalom Československu boli v druhej polovici minulého storočia práve jazdci z Topoľčianok. Súčasní jazdci nadviazali na bohaté skúsenosti a úspechy svojich predchodcov a zúčastňujú sa najvýznamnejších medzinárodných podujatí, až po majstrovstvá sveta. Za uplynulú sezónu 2012, má reprezentant Národného žrebčína Miroslav Matúška na konte niekoľko pekných umiestnení. Rozhodne sem patrí celkové prvé miesto na CAI v Lipici a celkové víťazstvo Lipizzaner Cupu 2012,  tretie miesto v tvrdej konkurencii na domácich CAI v Topoľčiankach, a samozrejme prvé miesto na Majstrovstvách Slovenska v dvojzáprahoch. Úspechy predovšetkým na medzinárodnej pôde mu zabezpečili siedme miesto vo svetovom rebríčku FEI Top Driver Awards 2012. Za zmienku určite stoja aj výsledky Pavla Gašpara, ktorý skončil na druhom mieste na Majstrovstvách SR, na CAI v Lipici nenašiel konkurenta v parkúre a taktiež dôstojne prezentoval Slovensko a Národný žrebčín na Wiener Pferdefest v Rakúsku, kde obsadil druhé miesto.

Žrebčín organizuje už mnoho rokov záprahové preteky a svoje skúsenosti pretavuje do čoraz zaujímavejších, náročnejších a navštevovanejších zápolení. Záprahový šport je zároveň neodmysliteľnou súčasťou testácie lipicanských koní, ktorá je priamo spojená s chovom tohto najtypickejšieho záprahového plemena monarchie. Aj keď oficiálna testácia lipicanských žrebcov prebiehala v španielskej dvornej jazdiarni vo Viedni, pohybové, charakterové a výkonnostné vlastnosti žrebcov aj kobýl sa testovali aj v Topoľčiankach už od roku 1922. Aj keď v tomto časovom období ešte neexistovala žiadna norma, ktorá by upravovala systém testácie výkonnosti koní, pracovníci žrebčína napriek tomu sledovali aj tieto vlastnosti. Svedčia o tom vzácne záznamy v plemenných knihách založených v roku 1921, kedy takmer 80 % chovnej populácie importovanej z materského žrebčína Lipica bolo otestovanej nielen pod sedlom ale aj v záprahu. V záznamoch nachádzame informácie o charaktere koní v záprahu, ich pohybe, kadencii a akcii a samozrejme spoľahlivosti v záprahu.

Táto testácia bola zámerne cielená. Netestoval sa len pre využitie koní v záprahu, ale bola podkladom pre cielený výber vhodných rodičovských párov. Selekcia a sústredená plemenárska práca sa finálne odzrkadlila predovšetkým využitím lipicanov v záprahovom športe. Ten má v Topoľčiankach bohatú históriu. Od roku 1993 sa pravidelne v Topoľčiankach konajú medzinárodné záprahové preteky. Tie naberajú správny kurz a získavajú si pevné postavenie v medzinárodnom kalendári. Začiatky tohto športu siahajú v Topoľčiankach do 60. rokov minulého storočia. Záprahové preteky sa od roku 1993 do roku 2002 konali v priestoroch objektu Breziny. V roku 2002 bolo rozhodnuté, že atraktívne priestory topoľčianskej dostihovej dráhy budú využité aj pre záprahový šport. Úlohou hlavného staviteľa bol poverený Pavol Gašpar. Za pomerne krátke obdobie dokázal vybudovať dômyselnú a jedinečnú trať, ktorá spĺňa najprísnejšie kritéria medzinárodných záprahových súťaží, na ktorých sa zúčastňuje špička domácich a medzinárodných jazdcov, ktorých môžeme vídať aj na Majstrovstvách sveta v jednotlivých vozatajských disciplínach. Na CAI 2012 sa v Topoľčiankach stretlo jedenásť národností z celej Európy. Okrem susedských krajín prišli aj reprezentanti zo Švédska, Dánska, Nemecka, Holandska, Slovinska a Rumunska. Zavítali sem svetové špičky záprahového športu ako napríklad niekoľko násobný majster sveta Vilmos Lazar (HUN), Harrie Verstappen (NED) majster sveta 2009 v Kecskeméte alebo  Georg Moser (AUT) minuloročný víťaz Golden Wheel Cupu. Väčšina z nich si prišla otestovať technické podmienky a prácu organizačného tímu ešte pred Majstrovstvami sveta a odchádzali veľmi spokojní.

Teda, môžeme konštatovať,  že Národný žrebčín disponuje vhodnými priestormi na organizáciu podujatí tohto rozsahu, vrátane perfektnej infraštruktúry a ubytovacích kapacít. Aj na základe týchto skutočností sa Medzinárodná jazdecká federácia (FEI) na zasadnutí svojho výboru dňa 8. júna 2012 rozhodla vyhovieť žiadosti Národného žrebčína zorganizovať Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch 2013. Ide v poradí o šestnáste Majstrovstvá sveta konané počas existencie záprahového športu, ale o historicky prvé Majstrovstvá sveta v jazdeckej disciplíne konané na Slovensku.

Riaditeľ Národného žrebčína a prezident organizačného výboru Majstrovstiev sveta Ing. Michal Horný, PhD. :

„Je to veľká česť pre Slovensko a Národný žrebčín organizovať Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch, ktoré sa budú konať v Národnom žrebčíne Topoľčianky v dňoch 28.08.-01.09.2013.

Pre Národný žrebčín je to obrovská výzva, ktorá nás zaväzuje k zodpovednosti voči svetovému záprahovému športu. Národný žrebčín urobí všetko pre realizáciu vrcholu záprahového športu na Slovensku, aby nesklamal dôveru FEI, ktorá bola projektu Majstrovstiev sveta dvojzáprahoch vyslovená.

Tento projekt je cieľovo zameraný na podporu chovateľských aktivít, predovšetkým na chov lipicanských koní, rovnako ako aj na celoplošnú podporu záprahového športu a prezentáciu Národného žrebčína v celosvetovom meradle, čo je naším dlhoročným cieľom.“

Aktuálne informácie o Majstrovstvách sveta v dvojzáprahoch môžete sledovať prostredníctvom internetovej stránky: www.chmtopolcianky2013.sk
 

 


Vytlačiť   E-mail