JESENNÉ SKÚŠKY VÝKONNOSTI V NÁRODNOM ŽREBČÍNE TOPOĽČIANKY

JESENNÉ SKÚŠKY VÝKONNOSTI V NÁRODNOM ŽREBČÍNE TOPOĽČIANKY   Dňa 25.10. 2012 sa v Národnom žrebčíne konali skúšky výkonností koní génových zdrojov plemena LIPICAN vo vlastníctve: Ing. Ferenc Nagy (N:RV, spol. s.r.o., Vydrany; Siglavy Capriola V-3 SK) a Maestoso Luna spol. s.r.o., Kladníky, Česká republika (Favory XI-57; Neapolitano XI-38) a arabského plnokrvného žrebca Radjah of Angels Gardens (BE) vo vlastníctve Angels Garden, s.r.o., Nové Zámky.

   Kone boli na skúšky a pripravené a dobre predvedené. Žrebce absolvovali výkonnostné skúšky v triede ELITA. Komisia do budúcnosti navrhuje chovateľom a majiteľom žrebcov využiť možnosť prípravy koní jeden vopred pred konaním skúšok výkonnosti (opracovanie koňa v jazdiarni, zoznámenie sa s novým prostredím a pod.). Komisia upozorňuje v budúcnosti chovateľov na potrebu predviesť kone podkuté - minimálne na hrudníkové končatiny.

   Majitelia žrebcov, na základe kladného absolvovania skúšok výkonnosti svojich žrebcov, môžu požiadať o potvrdenie výberu plemennému žrebcovi (licencia) a vydanie výberovej knižky žrebca po predložení DNA testu u jednotlivých žrebcov. Po splnení uvedených podmienok môžu byť žrebce využité v nastávajúcej chovateľskej sezóne v roku 2013.


Vytlačiť   E-mail