Národný žrebčín na Eurochevale 2012

Národný žrebčín na Eurochevale 2012Už od roku 1976 patrí Eurocheval medzi najväčšie a najvýznamnejšie európske výstavy koní. Prebieha každé dva roky v malebnom nemeckom mestečku Offenburg neďaleko švajčiarskych a francúzskych hraníc. Dáva možnosť  rôznym chovateľským inštitúciám predstaviť svoje chovateľské aktivity a spropagovať svoju jedinečnú činnosť. Na svoje si prídu aj všetci milovníci koní, jazdci a majitelia koní, pretože Eurocheval svojím bohatým programom ponúka naozaj rôznorodú zmes vonkajších aj vnútorných prehliadok, ukážok a workshopov, ktoré dodávajú jedinečnosť tomuto úžasnému podujatiu.

Na ploche 25 346 m2 sa predstavilo 400 vystavovateľov. Okrem 500 plemien koní, boli predstavené aj rôzne techniky práce s koňmi, veterinárne prípravky, podkováčske pomôcky, kŕmne zmesi , rôzne jazdecké potreby a mnoho ďalšieho. Každý deň boli verejnosti  predstavené jednotlivé plemená koní v tzv. Rassepräsentationen , predajné kone mohli diváci sledovať vo Pferdeverkaufsschau a zaujímavé využitia koní , respektíve ich vystúpenia boli predvedené v tzv .TOP-Schau. Súčasťou podujatia bol aj veľkolepý večerný sprievod nočným Offenburgom, ktorý pozostával z niekoľkých desiatok rôznych typov záprahov a koní jazdených pod sedlom. Miestne obyvateľstvo aktívne oceňovalo jednotlivých chovateľov búrlivým potleskom a výkrikmi. Sobotňajší večer ozvláštnil veľkolepý GALA-Schau, počas ktorého mohli diváci sledovať v slávnostnej žiari reflektorov tie najzaujímavejšie ukážky. Žiaľ, dovtedy ukážkové počasie ukázalo aj svoju odvrátenú tvár v podobe prudkého dažďa a preto musel byť tento program ukončený skôr ako usporiadatelia plánovali.

Národný žrebčín Topoľčianky prezentoval na tomto významnom podujatí tradičné plemená ako je lipican, hucul a shagya-arab. Multifunkčné vyžitie týchto koní okamžite pritiahlo pozornosť verejnosti. Lipicani boli každodennou súčasťou populárnej štvorylky dvadsiatich koní. Okrem Národného žrebčína Topoľčianky sa štvorylky zúčastnili aj kone z nemeckých žrebčínov Marbach, Moritzburg, Celle , Dillenburg a tiež zo švajčiarskeho  štátneho žrebčína Avenches.  Lipicani z Topoľčianok tým predviedli svoju elegantnosť  v drezúrnom jazdení, rovnako ako i rýchlosť a výbornú ovládateľnosť v dvojzáprahu.  Bezproblémový charakter ukázali aj huculské kone, ktoré sa okrem denného programu  zúčastnili aj večerného pochodu nočným Offenburgom. Veľkému záujmu sa tešili aj shagya-araby, ktoré sú známe svojou vytrvalosťou, výborným exteriérom ale i povahou.

Vďaka takejto činnosti Národného žrebčína sa Slovensko stále viac a viac dostáva do povedomia svetovej verejnosti ako úspešný chovateľ kvalitných koní. V priebehu výstavy spokojnosť vyjadrili aj ľudia, ktorí už mali možnosť zakúpiť kone z Národného žrebčína v Topoľčiankach a sú s nimi do dnešného dňa nesmierne spokojní. Najväčším zadosťučinením pre každého chovateľa na takomto podujatí určite je, keď vidno, že svetová jazdecká verejnosť rozoznáva medzi chovateľskými gigantmi aj žrebčín z tak malej krajiny, ako je Slovensko. Okrem svojich chovateľských aktivít sa prezentovali aj tie športové. Slovensko sa totiž vďaka činnosti Národného žrebčína zapíše do histórie aj ako krajina organizujúca Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch 2013.

 


Vytlačiť   E-mail