Národný žrebčín a SJF sa oficiálne rozlúčili so športovou sezónou 2011

Národný žrebčín a SJF sa oficiálne rozlúčili  so športovou sezónou 2011    Vynikajúce počasie a romantický kolorit farieb jesene privítal aj tento rok účastníkov tradičnej Hubertovej jazdy, ktorou sa každoročne Národný žrebčín Topoľčianky a Slovenská jazdecká federácia, za účasti mnohých jazdeckých klubov, lúči so športovou sezónou. A tá bola v Národnom žrebčíne skutočne bohatá.
    Hubertova jazda patrí k tradíciám Národného žrebčína. Ako obyčajne sa v Topoľčiankach zišlo mnoho osobností z jazdeckého a kultúrneho života. Hostiteľmi boli riaditeľ Národného žrebčína Michal Horný a predseda Slovenskej jazdeckej federácie Andrej Glatz.  Na slávnostnom otvorení Hubertovej jazdy pre Zámkom Topoľčianky nastúpilo 13 kočov a viac ako tridsiatka jazdcov zo Slovenska, ale aj zahraničia.
    Hubertovu jazdu otvoril riaditeľ Národného žrebčína Topoľčianky. Jazdcov, ale aj hostí v kočiaroch oboznámil s prísnymi regulami máster honu MVDr. Viliam Naštický. Húf sa ako vydal smerom k hradu Hrušov, míňajúc chovné objekty Národného žrebčína so stádami koní. Pod hradom Hrušov nasledovala prestávka s občerstvením.
Po občerstvení, kedy nové sily načerpali nielen jazdci, ale aj ich štvornohí kamaráti sa vydal húf späť k Zámku. Počas cesty jazdci absolvovali prírodné prekážky za neustáleho prenasledovania „líšky“ smerom až k na Medvedej lúke za topoľčianskym kaštieľom. Tu nasledovalo dlho očakávané vyvrcholenie honu - halali. Jazdci hľadali líščí chvost v kríkoch, pod pníkmi, v tráve aj na konároch. Líška sa napokon našla celkom rýchlo a domácej víťazke hubertusu Kristínke Flakovej zablahoželal riaditeľ NŽ Topoľčianky Michal Horný, predseda SJF Andrej Glatz a Zuzana Kontrová, generálna riaditeľka sekcie poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu  Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.
   Unavení ale spokojní jazdci sa vrátili na nádvorie jazdiarne žrebčína. Po zaopatrení koňa ich za malú chvíľku čakalo vo vyzdobenej historickej jazdeckej hale posedenie s hudobnou kulisou. Nechýbal „hubertovský guláš“ z diviny a tradičné gurmánske špeciality. Vínu z hrozna, ktoré sa urodilo vo viniciach žrebčína málokto odolal.
Národný žrebčín sa oficiálne rozlúči s turistickou a chovateľskou sezónou 2011 „Tradičným zimným dňom otvorených dverí“ 29. decembra. Srdečne Vás pozývame.
Autor foto: E. Kovalčík

 


Vytlačiť   E-mail