Podujatia v Národnom žrebčíne Topoľčianky v roku 2020

Národný žrebčín v Topoľčiankach pripravil aj v tomto roku pre všetkých milovníkov koní bohatú sezónu, plnú chovateľských, športových a turistických podujatí.

Najpopulárnejším je Deň otvorených dverí, ktorý sa koná každoročne vždy 1. mája. Svedčí o tom aj vysoká návštevnosť. Bránami žrebčína prejde v tento deň okolo 16 000 ľudí. Sprístupnený je celý areál jazdiarne, takže návštevníci si môžu prehliadnuť historické stajne, v ktorých nájdu všetkých päť plemien koní chovaných v Národnom žrebčíne – lipican, hucul, shagya arab, arabský plnokrvník a slovenský teplokrvník. Okrem historickej jazdiarne je pre verejnosť otvorená aj hipologická expozícia v Topoľčiankach, ktorá je od roku 2015 obohatená o novú časť venovanú historicky prvým majstrovstvám sveta v jazdeckej disciplíne konaných na Slovensku - Majstrovstvám sveta dvojzáprahov 2013. Okrem tejto novej časti si návštevníci môžu prezrieť viac ako 3000 artefaktov dokumentujúcich dianie v žrebčíne a kočiarovňu so zbierkou historických kočov a rôznych vzácnych postrojov. Neodmysliteľnou súčasťou je množstvo zaujímavých stánkov domácich remeselníkov, ktorí prezentujú svoje ručne vyrobené výrobky z rôznych oblastí. Pre tých najmenších nebudú chýbať ani kolotoče a rôzne iné atrakcie. V priebehu doobedia prebiehajú v hlavnej aréne verejné tréningy jednotlivých športových oddelení. Diváci majú možnosť sledovať spôsob práce s parkúrovými, drezúrnymi či voltížnymi koňmi. Najväčším lákadlom je jednoznačne samotný galaprogram v popoludňajších hodinách. Národný žrebčín a jeho hostia v ňom prezentujú svoju chovateľskú i športovú prácu. Nenechajte si to ujsť.

V kalendári je zahrnutých až osem pretekov v jazdeckých disciplínach drezúra, parkúr, záprahy a vytrvalosť. Okrem toho sa milovníci koní môžu tešiť na pripravované dva dostihové dni. Za vrchol športovej sezóny na národnej úrovni sú vždy považované Majstrovstvá Slovenska. V drezúre budete môcť sledovať všetky kategórie priamo v Topoľčiankach. Sú rozdelené na dve podujatia. 27.-28.6. budú bojovať o tituly mladé kone a poníky. O tri týždne neskôr to budú deti, ml. a st. juniori, mladí jazdci a seniori. Záprahové preteky sú tiež majstrovstvá Slovenska a to jedno a dvoj záprahov. Majú status dvoch hviezd, budú to kompletné preteky pozostávajúce zo záprahovej drezúry, parkúru a samozrejme maratónu. Novinkou je, že podujatie sa začlenilo do českého záprahového seriálu „Zlatá podkova“, ktorého finále sa koná na konci augusta v Humpolci.  Divácky atraktívne sú parkúrové preteky, ktoré sa budú konať až v troch termínoch. Súťažiť sa bude od nízkych prekážok pre mladé kone, deti alebo začínajúcich jazdcov až po 130 cm. Po krátkej prestávke sa Národný žrebčín vracia k organizácii vytrvalostných pretekov. Pre súťažiacich budú pripravené dištancie na 40, 60 a 80 km. Pre divákov je vstup na športové podujatia zdarma.

Národný žrebčín, v snahe zabezpečiť čo najlepšie podmienky pre kone a jazdcov, vytvoril začiatkom roku 2019 nové zázemie pre ustajnenie koní.  Boxy sú celoročne umiestnené v nových stanoch na oplotenom pozemku hneď vedľa administratívnej budovy. Tu majú kone vytvorené kompletné zázemie vrátane sprchovacích boxov, skladiska sena a slamy, hnojiska a smetných nádob. Okolie stanov je oddrenážované a cesty medzi nimi sú vysypané štrkom, čo zabezpečuje dostatočný komfort aj v prípade daždivého počasia. Myslelo sa aj na divákov a ostatných členov jazdeckých tímov. Kolbisko je obkolesené novými sedačkovými tribúnami so slnečníkmi. Návštevníci môžu tak komfortne sledovať dianie v hlavnej aréne a zároveň na opracovisku. Pre parkúrové preteky, Národný žrebčín disponuje novým skokovým materiálom. Svojou rôznorodosťou a farebnosťou nielen zatraktívni súťažnú plochu, ale zároveň potrénuje odvahu koní a ostražitosť jazdcov. Hlavné dianie záprahových a vytrvalostných pretekov prebieha na dostihovej dráhe, vzdialenej len 500m od areálu žrebčína. Svojim vybavením taktiež poskytuje pohodlné zázemie pre všetkých účastníkov. Ak patríte medzi milovníkov jazdeckého športu, radi Vás privítame, či už ako súťažiacich, členov jednotlivých tímov, alebo divákov. Snahou Národného žrebčína je vytvoriť pohodlie pre všetkých účastníkov podujatí, avšak s dôrazom na bezpečnosť ľudí, welfare koní a s rešpektom voči špecifickému režimu zariadenia.

Turistická sezóna oficiálne začína 1.mája každý rok. Pre návštevníkov sa otvára areál žrebčína v podobe vstupov so sprievodcom, ktoré sú organizované v hodinových intervaloch od utorka do piatka. Cez víkendy, v prípade, že sa nekoná iné podujatie, sú priestory sprístupnené popoludní od 14:00 do 17.00. V rámci týchto otváracích hodín bez sprievodcu majú návštevníci časovo neobmedzený pohyb  v areáli. Pre verejnosť sú tiež pripravené tzv. „rodinné výlety“, počas ktorých sa môžu povoziť v kočoch ťahaných ušľachtilými lipicanmi v nádhernom prostredí anglického zámockého parku. Tie sú organizované napr. na Veľkú noc, alebo počas štátnych sviatkov. Záujemci si môžu zakúpiť rôzne upomienkové predmety v obchodíku so suvenírmi pri vchode do areálu.

Medzi najmenšími milovníkmi koní sa veľkej popularite teší „Príchod Mikuláša do Národného žrebčína“, ktorý sa vždy koná 6.decembra. Okrem možnosti povoziť sa v koči je pre deti pripravený pútavý rozprávkový príbeh. Jeho súčasťou sú vystúpenia lipicanov a jazdcov v historických kostýmoch. Nechýba ani pôsobivá hudba, ktorá podčiarkuje čaro celého príbehu. Na záver tohto predvianočného podujatia vždy prichádza Mikuláš so svojou družinou a deti odmení.

Počas všetkých podujatí je parkovanie zabezpečené v blízkosti Národného žrebčína. Veľmi radi Vás privítame v našich priestoroch.

Bližšie informácie o pripravovaných podujatiach nájdete na webovej stránke Národného žrebčína www.nztopolcianky.sk.

Plán športových, chovateľských a kultúrno–spoločenských podujatí v NŽ Topoľčianky v roku 2020 bol pripravený a bude aktualizovaný podľa aktuálnej situácie ohľadne COVID-19.

Kalendár podujatí v Národnom žrebčíne Topoľčianky na rok 2020

Apríl

10.-13.4.            Veľká noc v Národnom žrebčíne

30.4.                  Generálka dňa otvorených dverí

Máj

1.5.                     Deň otvorených dverí

8.5.                     Rodinné výlety

16.-17.5.             Parkúrové preteky

Jún

13.-14.6.             Drezúrne preteky

21.6.                   Dostihy

27.-28.6.             Majstrovstvá Slovenskej republiky mladých koní, pony a majstrovstvá Západoslovenskej oblasti v drezúre

Júl

12.7.                   Dostihy

17.-19.7.             Majstrovstvá Slovenskej republiky detí, juniorov, mladých jazdcov a seniorov v drezúre

25.-26.7.             Majstrovstvá Slovenskej republiky jedno a dvoj záprahov, Zlatá podkova

August

8.-9.8.                 Parkúrové preteky

September

1.9.                     Rozlúčka s letom

12.-13.9.             Parkúrové preteky

Október

2.-3.10.               Vytrvalostné preteky

17.10.                 Hubertus

December

6.12.                   Príchod Mikuláša


Vytlačiť   E-mail